Beginnen met rode wijn drinken: hoe pak je dat aan?

Gastartikel – Veel mensen houden van een glaasje witte wijn of rosé op zijn tijd. Niet gek, want deze wijnen smaken fris en fruitig. Dit is een groot verschil met rode wijn, dat een stuk bitterder is. Dit komt doordat deze wijn tannines bevat. Hierdoor is dit misschien niet je favoriete wijn. Wil je het toch leren drinken? Dat kan! In deze tekst vertellen wij je hoe je hiermee begint.

Kies voor een lichte wijn

De ene rode wijn is de andere niet. Denk daarom niet dat je deze wijn niet lust als je er slechts eentje geprobeerd hebt. Misschien had je de pech dat het direct een sterke rode wijn was. Wil je beginnen met rode wijn drinken? Kies dan altijd eerst voor een lichte wijn met een fruitige smaak, zoals een Merlot of Pinot Noir. Deze wijnen bevatten minder tannines dan bijvoorbeeld Barolo of Cabernet Sauvignon, waardoor ze minder bitter smaken.

Bouw het langzaam op

Heb je een lichte rode wijn gekocht? Dan wil je misschien direct beginnen met proeven. Schenk je glas niet in één keer vol, maar begin met een klein beetje. Sla de inhoud niet direct achterover, maar neem eerst een klein slokje. Slik de wijn bovendien niet direct door, maar laat hem eerst goed door je mond gaan. Op deze manier neem je de smaak van de wijn goed in je op.

Als de rode wijn je goed smaakt, wil je misschien een stap verdergaan en een zwaardere wijn proberen. Begrijpelijk, maar wij raden je aan om niet te hard van stapel te lopen. Blijf eerst een tijdje een lichtere wijn drinken, zodat je er echt aan gewend raakt. Koop vervolgens eens een rode wijn die iets zwaarder is en herhaal het proces. Met deze aanpak is de kans groot dat je straks ook van rode wijn houdt.

Serveer rode wijn op de juiste temperatuur

Net als bij witte wijn, rosé en mousserende wijn is het ook bij rode wijn belangrijk dat je het op de juiste temperatuur serveert. Drink je een Chianti te warm of te koud? Dan kan dit de reden zijn dat je rode wijn niet lekker vindt. De ideale temperatuur om rode wijn te serveren ligt tussen de 15 en 18 graden. Je kunt hem in een wijnklimaatkast bewaren, maar ook in een keukenkastje. Als je van een frisse smaak houdt, kun je de wijn eventueel een kwartiertje koelen voordat je hem inschenkt.

Combineer het met eten

Heb je inmiddels al meerdere rode wijnen geprobeerd, maar houd je er nog steeds niet van? Probeer het dan eens te combineren met eten. De wijn kan dan minder bitter smaken. Als je de juiste rode wijn kiest, kan deze de smaken van het gerecht zelfs versterken. Omdat je nog maar weinig ervaring hebt met rode wijn, kan het alleen lastig zijn om te bepalen welke wijn je serveert bij welk gerecht. Gelukkig zijn er online allerlei wijn-spijscombinaties te vinden. Hierdoor hoef je zelf niet te bepalen welke rode wijn lekker smaakt bij welk eten.

Houd jij van rode wijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.