Toen Elena een paar weken oud was, kwamen we erachter dat ze een verborgen tongriem had. Ik ging met haar naar een lactatiekundige, want de borstvoeding liep niet helemaal zoals het moest. Ze dronk goed, maar het voeden was vrij pijnlijk. Verder had ze telkens zuigblaren op haar lippen en ze deed haar mondje niet zo ver open als Nomi en Lenn dat deden. De lactatiekundige zag dat ze een verborgen tongriem heeft, maar ze wist niet zo goed wat we daarmee moesten doen.
Wat is een verborgen tongriem?
Een tongriem zit onder je tong en deze is soms te strak. Vaak is het goed te zien dat de tongriem te strak is, maar soms ook niet. Een strakke tongriem die niet goed zichtbaar is, heet een verborgen tongriem. Deze verborgen tongriem zorgt ervoor dat kindjes hun tong niet ver kunnen optillen, waardoor het mondje minder ver open gaat. Daardoor kan het drinken moeizaam gaan en kunnen er tepelkloven en zuigblaren ontstaan.
Laten knippen of niet laten knippen?
Elena groeide hartstikke goed en zelf leek ze geen last te hebben van haar verborgen tongriem. Vaak wordt een te strakke tongriem gekliefd, oftewel geknipt. Elena’s tongriem was behoorlijk dik en volgens de lactatiekundige zou ze wel even last gaan hebben van het klieven. De lactatiekundige gaf aan dat het onze keuze was, en dat ze zelf een beetje twijfelde wat verstandig is.
Zo jong mogelijk laten klieven
Eén van de dilemma’s was dat het klieven eigenlijk op jonge leeftijd moet gebeuren. Hoe ouder het kindje is, hoe meer last ze ervan krijgen. Als we het wilden laten klieven, konden we dat het beste zo snel mogelijk doen. Wat ook ontzettend lastig was, was dat we niet wisten hoe het zou ontwikkelen. Een verborgen tongriem kan goed meegroeien, waardoor het in de toekomst geen probleem meer is. Maar het komt ook voor dat dat niet gebeurt, waardoor kindjes er juist meer last van gaan krijgen als ze groter zijn.
Onze keuze
Na een tijdje wikken en wegen en heel veel informatie opgezocht te hebben, hebben we besloten om er niks aan te laten doen. Het voelde niet goed om het te laten klieven, terwijl ze er op dat moment geen last van had.
Hoe ging het verder?
Ik had van de lactatiekundige een paar tips gekregen voor het voeden. Als ik haar net iets anders aanlegde, zou ze net een iets grotere ‘hap’ kunnen nemen. Dat werkte vrij goed en ik had veel minder pijn bij het voeden. Ook Elena’s zuigblaren namen af. Een paar weken later voedde ik volledig pijnloos en de zuigblaartjes waren helemaal weg. Of het kwam door het advies van de lactatiekundige, of door het groeien van Elena, of door een combinatie van beide, weten we natuurlijk niet.
Ook het eten gaat nu heel goed. Toen we net waren begonnen met vaste voeding wilde ze alleen maar potjes eten. Inmiddels eet ze zo ongeveer alles en dat gaat prima. Ze kauwt goed, ze kan haar mond goed opendoen, et cetera.
Soms krijgen kinderen last van hun te korte of verborgen tongriem wanneer ze gaan praten. Met praten heb je je tong natuurlijk nodig en als je die niet goed kunt bewegen, kan dat voor problemen zorgen. Nu is het eigenlijk nog te vroeg om te zeggen of haar tongriem invloed heeft op haar spraak, want ze is natuurlijk nog maar net een jaar. Maar het lijkt er nu op dat het geen invloed heeft. Ze brabbelt heel veel verschillende klanken, ze zegt een aantal woordjes, en dat lijkt allemaal goed te gaan. Wel zal ik er bij haar wat alerter op zijn, want het kan in de toekomst natuurlijk veranderen. Maar momenteel ben ik blij dat we haar tongriem niet hebben laten klieven!
Interessant om te lezen! Bij Noud is zijn tongriempje gekliefd toen hij ongeveer 5 dagen oud was. De kraamhulp zag het. De verloskundige heeft het zelf kunnen doen, heel fijn! Ze zeiden ook ivm eventuele spraakproblemen later.
Ik heb dit zelf ook gehad. Ik heb mijn verborgen tongriempje pas laten wegdoen op mijn 15jaar. Eigenlijk heb ik er nooit echt last van gehad tot dan, behalve dat ik welk gemerkt had als kind dat ik mijn tong niet zo ver kon uitsteken als de andere kinderen ;-P maar dat was het dan ook. Ik, mijn ouders, of dokters hebben hier niets van gemerkt toen ik baby was.
Ik heb er nooit spraakproblemen of dergelijke mee gehad. Behalve toen ik op mijn 15jaar mijn eerste vriendje kreeg was het natuurlijk niet zo leuk om hiermee te zoenen ;-D dus toen heb ik hem wel laten knippen. De dokter zei dat dit ook best wordt gedaan als je baby bent, maar eigenlijk heb ik heel weinig last gehad van het knippen. Ik heb me laten knippen op vrijdagavond, heb een weekendje met een dikke tong gezeten, maar zondag kon ik alweer gewoon eten of drinken en maandag ging ik opnieuw naar school, klaar!
Hallo Malou,
Wat toevallig dat je deze blog pas hebt aangemaakt.
Ik ben namelijk op 12 februari bevallen van een zoon. Hij is 5,5 weken te vroeg geboren. Het ging eigenlijk heel snel heel goed met borstvoeding geven. Ik heb geen last van mijn borsten en hij groeit echt supergoed (geboortegewicht was 2180 gram en hij was een week geleden al 3500 gram).
Ik merkte dat hij heel gulzig drinkt en veel lucht hapt, waardoor die last heeft van reflux. Ook heeft hij zuigblaartjes op zijn lippen.
Ook ik heb een lactatiekundige laten komen die hetzelfde concludeerde als bij jou: een verborgen tongriem.
Ik heb contact opgenomen met 2 verloskundigen. Zij vinden het onzin om hier iets aan te laten doen en het klieven van een verborgen tongriem doen zij zelf ook niet. Zeker omdat hij goed groeit en ik geen last heb van mijn borsten.
Ik sta daarom dus ook voor een dilemma, de lactatiekundige zegt het één en de verloskundigen (en mijn huisarts trouwens ook) het andere….
Ik ben dus wat gaan googlen en kwam daardoor op jouw blog terecht. Ik zie dat jij er voor gekozen hebt om de verborgen tongriem te laten voor wat het is. Mijn gevoel neigt hier ook naar. Ik ben inderdaad alleen bang dat hij er misschien later alsnog last van krijgt, maar beide verloskundigen zeggen dat dat eerder het geval is als je een zichtbare te korte tongriem hebt.