Mijn kinderen zijn gek op cake, en dan vooral een zelf gebakken cake. Toen ze in de vakantie vroegen of we weer een cake konden gaan bakken, besloot ik het wat gezonder aan te pakken. We gingen voor een bananencake waar ik een beetje mijn eigen twist aan gaf en dat was een groot succes! En doordat deze cake een stuk gezonder is dan een standaard cake, kon Elena er ook lekker van mee smullen!
Bananencake met pindakaas
Ik had nog niet eerder een bananencake gemaakt, dus ik ging eerst op zoek naar een basis recept. Ik kwam erachter dat je het op heel veel verschillende manieren kunt maken. Maar niks daarvan was helemaal wat ik wilde, dus ik besloot zelf iets te proberen. De eerste keer is het helemaal mislukt, maar ach, van je fouten leer je. En daardoor bakten we de tweede keer een erg lekkere cake!
De ingrediënten
Het volgende heb je nodig voor deze bananencake met pindakaas:
- 180 gram zelfrijzend bakmeel (of 1,5 cup)
- 3 (erg) rijpe bananen
- 2 eieren
- 40 gram boter (gesmolten)
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 eetlepel honing
Eventueel kun je een klein beetje zout toevoegen. Dit deed ik niet, omdat ik Elena het liefst zo min mogelijk zout wil laten eten. Mocht je deze cake willen maken voor een baby onder de 1, laat dan de honing weg.
Cups versus grammen
Zelf kijk ik bijna nooit naar grammen als ik iets bak. Alleen bij de boter, want daar staan de grammen op de verpakking. Verder gebruik ik cups, eetlepels, theelepels, et cetera. Een beetje de Amerikaanse manier dus. Waarom? Omdat ik het veel makkelijker vind om het zelfrijzend bakmeel af te meten met een cup, dan dat je het moet afwegen.
Hoe maak je deze bananencake?
Wij begonnen met het prakken van de bananen. Of nou ja, prakken… Dat bleek een hele uitdaging te zijn voor kinderhandjes en daarom pakte ik de stamper erbij. Daarmee lukte het erg goed!
Vervolgens heb ik de eieren toegevoegd, toen de boter, pindakaas en honing en als laatste het zelfrijzend bakmeel. Vervolgens mix je alles goed door elkaar en dan kun je het in de cakevorm doen.
De cake moet ongeveer een uurtje in de oven op 180 graden. Na 50 minuten kun je even checken of hij al klaar is, door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er droog uitkomt, is je cake klaar. Zo niet, dan zet je hem nog een minuutje of 10 terug in de oven en daarna doe je dit opnieuw.
Het resultaat
Als de cake klaar is, laat je hem even afkoelen en dan is hij klaar om gegeten te worden. Hier hebben alle drie de kinderen ervan gesmuld, het was echt een succes en absoluut voor herhaling vatbaar!
Maken jullie wel eens een bananencake?
Dat ziet er lekker uit! Deze zal ik zeker onthouden.
Gisteren nog bananenbrood gemaakt, maar deze versie lijkt me ook erg lekker. Ga ik een keer proberen!
Ik hou ontzettend van bananencake maar heb dit nog nooit gemaakt met pindakaas dus ga i zeker een keer proberen. Lijkt me erg lekker!
Oh heerlijk zeg! We hebben nu eindelijk een goede oven, dus deze ga ik van de week maar eens maken. Denk dat Eefje hem heerlijk gaat vinden ☺️