Ik las een onderzoek van KPN, waaruit blijkt dat kinderen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon krijgen. Dat verbaasde mij weinig, maar sommige kinderen zijn wel erg jong! Zo zijn er al een aantal vierjarigen die een eigen mobiele telefoon hebben! Het onderzoek kun je hieronder lezen.
Door KPN:
Nederlandse kinderen krijgen op een steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon van hun ouders. Uit onderzoek van KPN blijkt dat inmiddels vijf procent van de kinderen van vier jaar oud een mobiele telefoon heeft. Ouders vinden het belangrijk om hun kinderen te kunnen bereiken, maar maken zich tevens zorgen over de steeds grote invloed die de telefoon op het leven van hun kinderen krijgt. Steeds meer ouders komen daarom dan ook te zitten met vragen rondom het gebruik van een mobiele telefoon voor hun kind. Hoe ga je als ouder bijvoorbeeld om met digitaal pesten en privacy? Maar ook als het gaat om kosten: geef ik mijn kind een prepaid toestel of een telefoon met abonnement?
Kinderen eerder hun eerste mobiele telefoon
De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen daalt ieder jaar. Kinderen die nu dertien en veertien jaar oud zijn, kregen hun eerste mobiele telefoon op een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar. Ter vergelijking: jongeren die nu zeventien zijn en achttien zijn, kregen hun eerste mobiel op een gemiddelde leeftijd van 13,2 jaar.
Argumenten om kinderen een mobiele telefoon te geven
Ouders geven in het onderzoek aan hun kind een mobiele telefoon te geven om de bereikbaarheid te verhogen. Maar liefst 67 procent van de ouders geeft aan dat dit de voornaamste reden is, gevolgd door het feit dat zij nu ook zelf bereikbaar zijn voor hun kinderen. Andere motieven zijn het bieden van vrijheid (34 procent) en het leren omgaan met technologie (20 procent).
Mobiel abonnement of prepaid abonnement
Wanneer ouders eenmaal hebben besloten dat hun kind oud genoeg is voor een eigen mobiele telefoon, volgt de volgende horde: krijgt zoon- of dochterlief een prepaid toestel of een toestel met een mobiel abonnement? Ruim 38 procent van alle kinderen tussen de vier en achttien jaar heeft een prepaid telefoon, 62 procent heeft een abonnement. Veel jonge kinderen krijgen in eerste instantie een prepaid simkaartje, dit geldt voor 85 procent van de vier- tot achtjarigen. Naarmate de leeftijd toeneemt stappen steeds meer kinderen over op een mobiel abonnement: dit is bij 88 procent van de achttienjarigen het geval.
Is jouw kind klaar voor die eerste eigen mobiele telefoon? Op KPN Beleef vinden ouders meer informatie en tips over hoe je om kunt gaan met het telefoongebruik van je kind.
Wauw ja, vierjarigen met een mobiel, dat vind ik best ver gaan. Ik bedoel, ik snap het als ze af en toe mogen spelen met de tablet of telefoon van hun ouders maar een eigen telefoon? Ik was zeventien toen ik de mijne kreeg (ben nu 31) en vijftien toen ik internet kreeg. Ik was wel laat daarmee, omdat ik blind ben en dus de computer geschikt moest zijn. Dat is toch heel anders dan vier.
Ik vind het erg jammer dat jongeren steeds vroeger een mobiel hebben. Vroeger speelde ik buiten tegenwoordig gebeurd dit bijna niet meer.
Ik vind het een heel raar idee dat er van die jonge kinderen zijn die überhaupt al een mobiel hebben. Daarnaast ken ik iemand die bij een opticien werkt en die vertelde mij dat het voor de nog ontwikkelende ogen van kinderen ontzettend slecht is om zich al zo te focussen op zo’n klein schermpje en dat ze steeds meer jongere kinderen zien die daardoor een bril nodig hebben. En trouwens, als je 4 bent moet je lekker in bomen klimmen en springtouwen 😉
Persoonlijk vind ik 4 jaar heel erg jong voor een mobiele telefoon. Ten eerste kunnen ze de waarde van zo’n duur apparaat niet inschatten, daarnaast vind ik een argument van bereikbaarheid flauwekul.
Laat kinderen op die leeftijd met blokken spelen of koop desnoods een speelgoedtelefoon. zodat ze het telefoongedrag van ouders kunnen nadoen.
Jeetje ik vind 4 wel een beetje erg jong voor een kind om zelf een mobiel te hebben. Ik heb wel gezien dat ze van die horloges hebben waarmee je ze als ouder kan bellen en kan zien waar ze zijn. Ik zou eerder een voorstander zijn van zoiets.